Şirketlerde 3A+ Seviyesi (OKR)

Şirketlerde 3A+ Seviyesi: Yeni nesil hedef ve performans değerlendirme sistemi.

Şirketlerde 3A+ Seviyesi (OKR)

 

5 Haziran 2023

Şemsettin Akçay Danışman, Eğitimci, Yazar

Şemsettin Akçay

Şirketlerde 3A+ Seviyesi (OKR)

Bu atölyede OKR veya OKRs olarak adlandırılan yeni nesil hedef ve performans değerlendirme yaklaşımını ve uygulamalarını öğreneceksiniz.

1750-1800 yıllarında başlayan ve nüfus artışına paralel olarak hızlanan sanayi devrimleri ile birlikte ortaya çıkan, birden fazla kişinin aynı ürünleri ürettiği veya hizmeti satışa sunduğu şirketlerde yaşanan sorunların bir bölümü hala değişmedi. Bu sorunların başında yazılı çalışma kültürü ve planlama gelmektedir.

Şirketlerde planlı çalışma kültürünün önündeki en büyük engellerden birisi, uygulamaya çalışılan yaklaşımlar oldu. Şirketlerin gelecek ve büyüme planları ticari sır olarak düşünüldü. Bu düşünce sonucunda sadece patronların ve üst düzey yöneticilerin katıldığı ve onlar tarafından hazırlanan dokümanlar ortaya çıktı. Birlikte çalışarak ve ortak akıl kullanılarak ulaşılabilecek sonuçlar göz ardı edildi. Bu yaklaşım aynı zamanda yönetim yapısında sadece üst katlarda çalışanların bildiği ayrıcalıklı sınıfların (cam tavanların) doğmasına yol açtı. Bilgiye ulaşmak ve unvanda yükselmek için eğitim ve gelişim planları oluşturuldu. Bu kısır döngüler, şirket içerisindeki bir çok parlak fikrin kaybolmasına yol açtı.

Genelde çok detaylı ve mümkün olduğunca uzun dönemi ( 5 - 10 yıl ) görmeye ve planlamaya odaklanan bu çalışmalar başarısızlıkla sonuçlandıkça, şirket yöneticilerinin bu yaklaşımlara olan inançları azaldı. Genelde günlük sorunlara çözüm bulmakla uğraştıkları için bu çalışmalara gereken zamanı ayırmamaya başladılar.

Bizimde içerisinde bulunduğumuz danışmanlık (akıl ortaklığı) hizmeti veren kişilerde, bir bilginin uygulamaya dönüşmesi için gerekli olan aşağıdaki üç sorudan sadece birini anlatmayı tercih ettiler. Ne sorusuna verilecek yanıtlar başarı için yeterli değildir.

Bir bilginin başarılı bir şekilde uygulamaya dönüşmesi için gerekli olan üç soru;

  1. Neden yapılmalı?
  2. Ne yapılmalı?
  3. Nasıl yapılmalı?

Günümüzde planlama konusunda Ne yapılmalı? sorusunun yanıtını bulabileceğiniz binlerce sayfa yazıya ulaşmak artık çok kolay. Neden yapılmalı? ve Nasıl yapılmalı? konusu ile ilgili bilgi paylaşımı hala çok az. Yazılı çalışma kültürünün ve planlamanın şirkete sağladığı yüksek katma değeri ise, başarı öykülerinin yazıldığı metinlerin satır aralarında görmek mümkün.  

İnsanın gelişim sürecine baktığınızda ise başka bir hikayenin olduğunu fark edeceksiniz. İlk çağlardan beri en iyi işlerin aynı amaca odaklanan ve birlikte çalışan ekipler tarafından gerçekleştiğini göreceksiniz. Her çalışan, parçası olduğu bütünü ve kendine düşen rolü bilmek ister. Yaptıkları ve yapmadıklarının şirkete olan katkısını görmek, hala en iyi motivasyon kaynaklarından biridir.

Teknolojik gelişmeler sonucunda yazılı bilginin artması, yaygınlaşması ile planlama süreçleri ve yaklaşımları da değişime uğradı. Günümüzde şirketlerin başarısını etkileyen en önemli unsur hızdır. Artık başarı, yeni bir düşüncenin, fikrin, ürün veya hizmetin ne hızda uygulamaya ve satışa dönüştüğüne bağlıdır. 3A+ Seviyesi olarak ifade ettiğimiz çalışma modeli (OKR) size bunu sağlar.

Atölye Hazırlık

  • Atölye eğitiminden önce 15 dakikalık tanışma toplantısı yapılır. Tanışma toplantısı davet linki tarih belirlendikten sonra ayrıca paylaşılır.
  • Hazırlık toplantısında eğitim dokümanları paylaşımı da yapılır.

Atölye Konuları

  • OKRs nedir? Nasıl ortaya çıktı?
  • Hedef ve performans değerlendirme sistemleri
  • 3A+ Seviyesi nedir? Nasıl kullanılır?
  • Amaç, Anahtar Sonuç ve Aktiviteler nasıl belirlenir?
  • Anahtar sonuçlar ve KPI arasındaki fark nedir?
  • Örnek uygulamalar (Şirket, Bölüm, Takım, Proje ekipleri için)
  • 3A+ Gruplama yaklaşımı
  • 3A+ Formu ve Kullanımı
  • Dönem tanımları ve Uygulama Kuralları 
  • Değerlendirme toplantılarında izlenmesi gereken temel ilkeler
  • Soru ve cevaplar

Atölye Takip Çalışmaları

Atölye sonrası uygulama çalışmaları iki adet takip toplantısı ile desteklenmektedir. Takip toplantıları eğitim sonrası iki ve dört hafta sonra düzenlenmektedir. Takip toplantılarının verimli geçmesi için, çalışmalar 24 kişilik gruplar halinde yapılmaktadır. Katılımcılara takip toplantı linkleri, tarihler belirlendikten sonra gönderilir.

  1. Takip toplantılarında katılımcıların hazırladıkları uygulama örneklerini paylaşmaları beklenmektedir. Bu uygulama örnekleri ile ilgili değerlendirmeler birlikte yapılır. Bu sayede bilgi seviyesinin kolaylıkla gelişmesine katkı sağlanır.
  2. Takip toplantılarında ayrıca uygulama sorunları, çözümleri ve soru cevap bölümü de yer almaktadır.
  3. Takip toplantılarının süresi, içerik akışına uygun olarak belirlenir.

Atölye Eğitim Saatleri: 13:00-17.00  - ( 4 Saat )

Nisagami Atölye Kuralları
  • Diğer katılımcılara saygı gereği, mikrofonu ve videoyu nasıl açıp kapatacağınızı öğrenin.
  • Atölye sırasında soru sormak veya yorum yapmak isterseniz el kaldırma işaretini kullanabilirsiniz.
  • Nisagami Atölye akışına göre zaman zaman küçük gruplar halinde çalışmanız istenebilir. Bu takdirde size atanan zoom odasında, verilen konuda katılımcılar ile istenen çalışmaları yapmanız gerekir.
  • Nisagami Atölye çalışmalarında zaman zaman online anket/değerlendirme çalışmaları yapılır. Yapılan çalışmaları belirtilen zaman aralığında yanıtlamanız önemlidir.
  • Atölye çalışmasına bağlanırken mikrofonunuz kapalı, kameranız açık olsun. Katıldıktan sonra aksi belirtilmedikçe mikrofonunuzu kapalı tutunuz. Mikrofonunuzu söz aldığınız zaman açın, diğerlerini dinlerken kapatın. Aksi takdirde bulunduğunuz ortamdaki konuşma sesleri ve gürültüler katılımcıların dikkatini dağıtabilir ve rahatsızlık yaratabilir.
Kayıt ve Katılım Süreci
  1. Atölyeler Zoom programı üzerinden canlı olarak yapılmaktadır.
  2. Atölye kayıt işleminizden sonra cihazınıza Zoom Cloud Meetings uygulamasını indirin.
  3. Zoom programı masaüstü, dizüstü ve tablet bilgisayarlarda çalışmaktadır.
  4. Atölye başlangıcından önce tarafınıza gönderilecek davet linkine tıklayıp, katılım onay formunu doldurun.
  5. Davet linki, atölye kaydında kullandığınız e-posta adresine gelecektir.
  6. Atölyelerin başlangıç tarihinden 48 saat öncesine kadar yapılan iptallerde ücretin tamamı iade edilir. 48 saaten daha kısa bir süre içerisinde yapılan iptal başvurusunda ise ücret iadesi mümkün değildir. Ödenen ücret aynı dönemde bir başka atölye çalışmasında (benzer fiyatta) kullanılmak üzere kayıtlara aktarılır.
  7. Atölye tarihini değiştirme, erteleme ve iptal etme hakkımız saklıdır. 
  8. Her türlü sorunuz için aşağıda yer alan başvuru formu ile destek alabilirsiniz.
  9. Şemsettin Akçay tarafından düzenlenen tüm webinar, atölye ve eğitim seminerlerinde kullanılan sabit veya hareketli görüntülere, ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere ve diğer her türlü bilgi-belgeye etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu ve mevzuat hükümlerine göre yasaktır.
Ön Kayıt / Bilgi Başvuru Formu

Nisagami Atölye Webinar eğitimine ön kayıt yaptırmak veya bilgi almak için lütfen aşağıda yer alan başvuru formunu doldurun. 

Lütfen Adınız ve Soyadınızı yazınız
Lütfen E-Posta adresinizi yazınız
Lütfen şirket / kurum adını giriniz
Lütfen şehir seçiniz
Lütfen telefon numaranızı giriniz.
Lütfen taleplerinizi giriniz.
Formu kayıt etmek için yukarıdaki kutuyu onaylamanız gerekir