Danışmanlık hizmetleri yaklaşımımız

Kurumsal danışmanlık hizmetleri size kısa sürede büyük yarar sağlar.

Danışmanlık hizmetleri size ne yarar sağlar?

İşletme yöneticilerine ve firma sahiplerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları sorduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana odaklandığını gördük.

  1. İşin yapılması sırasında gösterilen ustalık, uzmanlık ve kabiliyetler,
  2. Bağımsız bakış açısı,
  3. Kaynakları verimli kullanmak.

Bu üç temel alanda ortaya çıkan yanıtlar aşağıda yer almaktadır.


Image Description

Uzmanlık ve kabiliyetler

Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanın en önemli nedenlerinden birisi, belirli alanlarda sahip oldukları derinlemesine uzmanlıktır. Genelde işletme sahipleri ve üst düzey yöneticiler zamanlarının büyük bir bölümünü günlük operasyonlar için tüketirler. Bazı konularda daha hızlı karar almak ve farklı görüşlerden yararlanmak için en iyi seçeneklerden birisi uzmanlardan ve danışmanlardan yararlanmaktır. Danışmanlar işleri gereği farklı sektörlerde, farklı firma büyüklüklerine hizmet verdikleri için doğal olarak geniş bir bakış açısına sahip olurlar. Bu da size hazır bilgiyi ve deneyim hızlıca uygulamaya dönüştürme fırsatı yaratır. Birisinin ihtiyaç duyduğunuz bilgi birikimini ve uygulama tecrübesini kısa sürede sunması size zaman ve para kazandırır. Mali müşavirler, Avukatlar, Danışmanlar size ve şirketinize katma değer yaratır.

Uzmanlık ve kabiliyet alanında neler söylediler?

  • Bizim sahip olduğumuz yetkinlik ve kabiliyetler dışında kalan Şemsettin beyin geniş bilgi birikimi ve uzmanlıklarından yararlandık. Zaman kazandık.
  • Çalıştığı alanlardaki uzmanlığından ötürü yapılacak işe doğrudan odaklanıp bizim ulaşabileceğimizden daha etkili bir biçimde ve kısa sürede sonuca ulaştığına tanık olduk.
  • Daha önce hiç rastlamadığımız bir durumla karşı karşıya kalmıştık ve ne yapılabileceği konusunda hiç bir fikrimiz yoktu. Bu Şemsettin beyin diğer birçok işletmede gördüğü bir durumdu. Farklı yaklaşımların artılarını ve eksilerini iyi biliyordu. Çözüm için onun geniş sektörel tecrübelerinden ve bilgi birikiminden yararlandık.
  • Firmamızı yeniden yapılandırırken, kendi içimizde bir şeyler halletmeye çalışmış olsakta bir yere gidiyor gibi görünmüyordu. Şemsettin bey, yanlış sorular sormakta olduğumuzu gördü ve problemin temeline inmemizde bize yardımcı oldu. Sonunda onun sayesinde kendi çözümümüze ulaştık
  • İşletmenin değişmesi gerektiğini biliyor ve nereye doğru gitmek istediğimizi görüyorduk; fakat oraya ulaşabilmek için en iyi yolun hangisi olduğunu bilmiyorduk. Doğru seçeneklerin ve uygulama adımlarının ortaya çıkarılmasında bize zaman kazandırdı.
  • Ekipmanlar, iş süreçleri ve kullanılacak kaynaklar hakkında hatalı karar vermenin bizim için riskleri büyüktü. Bu konuda Şemsettin beyden bilinçli tavsiyeler aldık.
  • Kendi kurduğumuz düzenden şaşmayan biri olmuştuk. Artan rekabet sonucunda daha hızlı ilerlememizi sağlayacak yeni bir vizyona ihtiyaç duymuştuk. Çalışanlarımızın ve yönetimin motivasyon ve değişim düşüncesiyle ilgili çalışmalarda Şemsettin bey kilit bir rol oynadı.
  • Şemsettin bey bizlere en iyi teknikleri başarı ile uygulama bilincini sağladı. Daha önce başka yerde çoktan icat edilmiş şeylerle uğraşırken maruz kaldığımız zaman kaybına artık dur diyebiliyoruz.
  • İhtiyaç duyduğumuz alanlarda personelimizin kabiliyetlerini geliştirmede bizlere yardımcı oluyor. Burada kesin bir bilgi transferi mevcut ve bu da onun işletmemize değer katmasının bir yolu.
  • Elde ettiğimiz şey “Biz bunu neden düşünemedik’’ diye tabir ettiğimiz fikirlerdir. Öyle tahmin ediyorum ki siz buna derinlemesine düşünme, farklı pencereden bakabilme ya da sadece yaratıcılılık diyeceksiniz. Ortaya çıkan bu fikirler, bizim maliyetlerimizi düşürmemize, yeni gelirler oluşturmamıza ve işletmemizin rekabet gücünü arttırmamıza etken oldular.
  • İmalat sektöründeki teknolojik uygulamalar hızla değişmektedir. Şemsettin bey, yeni imalat süreçleri ve uygulama teknikleri ile bizlerin bu yarışın içinde kalmasını ve ivmemizi muhafaza etmemizi sağladı.
  • Şemsettin beyin mevcut olan pazar araştırma bilgilerinden çok etkilenmiştik. Onunla çalışmasaydık ihtiyaç duyduğumuz bu bilgilere erişimimiz mümkün olamazdı.
  • İnsan kaynakları süreçleri alanında kendimizi yenilememiz gerektiğinin farkındaydık. Bu süreci en iyi şekilde yönetmemizi ve ihtiyaç duyduğumuz sonuç odaklı performans değerlendirme sistemimizi onun sayesinde hızla uyguladık.
  • Yaptığımız eğitim harcamalarının şirketimize sağladığı yarar konusunda şüphelerimiz vardı. Şemsettin beyin uzmanlığı sayesinde eğitim sonuçlarını ve yarattığı katma değeri ölçebilir hale geldik. Artık eğitim bütçesini nasıl belirleyeceğimizi biliyoruz.
  • Yeni eleman arayışımız bir türlü bitmiyordu. Şemsettin beyle yaptığımız çalışmada mülakat ve işe alım süreçlerimizdeki yaptığımız hataları kolayca gördük ve iyleştirdik.
  • Birlikte yaptığımız çalışmalar sonunda, firmamızda çalışanların büyümemizi en iyi şekilde destekleyecek kariyer haritalarının nasıl olması gerektiğini fark ettik.
  • Pazarlama yöntemlerimizde yılların getirdiği alışkanlıklarımız vardı. Bugüne kadar değiştirmeyi pek düşünmemiştik. Çalışanlardan gelen talepleri pek dikkate almamıştık. O kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi gösterdi. Bugüne kadar ne çok fırsat kaçırmışız.
  • Rakiplerimizin sürekli fiyat indirimi ile mücadele etmekten yorulmuştuk. Şemsettin bey, bilgi birikimi ile işletme içerisindeki maliyetlerimizi % 20 nasıl azaltabileceğimizi gösterdi. Bunları bugüne kadar nasıl fark etmemiştik. Artık maliyet azaltma çalışmaları (Kaizen) bir yaşam biçimimiz haline geldi.
  • Eğitim ihtiyaçlarımız sürekli artıyor. Uluslararası başarılı şirketlerin yıllardır uyguladığı gibi biz de bir şirket akademisi kurmayı düşünüyorduk. Şemsettin bey bu yapıyı oluşturmamızda bize yol gösterdi, destekledi ve zaman kazandırdı. Elde ettiğimiz sonuçları görünce keşke daha önce başlasaydık dedik.
  • Satış ekibimizin iyi olduğunu düşünüyorduk. Şemsettin bey ile yaptığımız çalışmada eksik noktalarımızı ve kısa sürede ekibimizi nasıl geliştireceğimizi gördük.
  • Pazarlama ve satış aynı yöneticinin göreviydi. Şemsettin bey bize satış ve pazarlama arasındaki farkı ve süreci bir üst basamağa nasıl taşıyabileceğimizi gösterdi.
  • Bazen şirketin sahibi ben miyim? yoksa elemanlar mı? diye düşünüyordum. Bana sorulmadan hiç bir iş yapılmıyordu. Şemsettin beyin sayesinde artık çalışanlarım ancak kendi başlarına çözmeyecekleri sorunlarda bana geliyorlar. İşletmeyi geliştirmek ve yeni fikirleri uygulamak için gereken zamanı kolayca kazandım.

Image Description

Bağımsız bakış açısı - Akıl ortaklığı

Bazen bir probleme doğru perspektiften bakabilmeye çok yaklaşırız ve de herkes için belirgin olan sorun kaynaklarını görmekte zorlanırız. Danışmanlar bu tür durumlarda, yaklaşımımıza ve bakış açılarımıza müdahale ederek yardımcı olurlar. Sürekli aynı iş ortamında, aynı süreçler içerisinde çalışmak bir süre sonra iş körlüğünün oluşmasına neden olur. Danışmanlar bağımsız bakıç açıları ile gözlem yaparak, iş performansımızı, ürün ve hizmet düzeyimizi geliştirmek için başka nelere yapabileceğimizi kolayca algılamamıza destek olurlar. Bir soruna, birden fazla akıl ile bakıyorsanız, doğru çözümleri ortaya çıkarmak zor değildir. Bu akılların bilgi derinliği ve bağımsız bakış açısı paha biçilmezdir.

Bağımsız bakış açısı - Akıl ortaklığı alanında neler söylediler?

  • Şemsettin bey, durumlara bizim bakabildiğimizden daha nesnel ve tarafsız bir biçimde değerlendirebiliyor ve bunu yaparken kişisel çıkar da gözetmiyor.
  • Yeniden yapılanma çalışmalarımız, planların, tartışmalı konuların ve duyguların had safhaya çıktığı zamanlardı. Şemsettin bey, seçeneklerimizi sistematik, tarafsız ve doğru tekniklerle analizi ederek bize ışık tutu.
  • Bir aile işletmesi olarak kurumsallaşmakta çeşitli güçlükler yaşıyorduk. Şemsettin bey bize ülkemizdeki işletmelerin % 94’ünün aile işletmesi olduğunu söyledi. Yaptığı çalışmalar ve tarafsız gözlemlerle asıl sorunumuzun işe ve işletmeye bakış açımızdan kaynaklandığını tespit ettik.
  • Her işletme gibi bizde büyümek istiyorduk. Uzun dönemli hedeflere yönelik planlardansa kısa süreli sorunlara çözüm bulmak daha kolay geliyordu. Bu şekilde yaptıklarımızın sonuçlarını daha kısa sürede görüyorduk. Şemsettin beyin bağımsız yaklaşımı sayesinde yazılı çalışma alışkanlığı ve stratejik plan yapma kültürümüzü geliştirdik. Artık bizimde her yıl düzenli gözden geçirilen stratejik planımız var. Nereye doğru gittiğimizi hepimiz biliyoruz.
  • Farklı ve belkide çatışan çıkarlar, düşünceler arasında tarafsız bir iletişim kanalı olarak hareket etmesi açısından Şemsettin bey çok değerli bir role sahip. Yöneticiler ve işletme çalışanları olarak kendi aramızda yaptığımızdan daha açık şekilde onunla konuşuyoruz. Bağımsız bakış açısı bizim fark etmediğimiz noktaları görmemizi sağlıyor.
  • İşletme sahibi olarak Şemsettin beyle akıl ortaklığı yapmaktan çok memnunum. Bağımsız bakış açısı beni hatalı karar almaktan alıkoyuyor.
  • Firmamızın uzun dönemli stratejik planlarını yaparken onun tarafsız gözlemleri ve farklı sektör deneyimleri bize ışık tutu. Üç yıl önce fabrika arazimizi almak için bizi teşvik ettiğinde, biz başarılı olacağımıza onun kadar inanmamıştık.
  • Kendi işletmemize hiç bu gözle bakmamıştık. Şemsettin beyin bize gösterdiği “Müşterilerin yerinde biz olsak, bizimle çalışırmıyız?” yaklaşımı bize iyi bir ayna oldu. İyileştirmemiz gereken noktaları belirledik.
  • Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz bizim çocuklarımız gibiydi. Onlardaki kusur ve eksikleri müşteri gözü ile göremiyorduk. O, bize her şeye tarafsız bakabilme kabiliyeti kazandırdı.
  • Bugüne kadar işletmemizde bu kadar çok yaratıcı ve iş geliştirmeye dönük fikir üretebileceğimizi fark etmemiştik. Şemsettin beyin bağımsız yaklaşımları sayesinde çalışanlarımız sadece bedenen değil, fikir ve düşünceleri ile de işletmemize anlam katıyorlar.
  • Biz size ihtiyacımızı anlattık. Siz bize bu programı önerdiniz. Bunu ekip ve firmamız için uzun süre aradık ama ya kendimizi anlatamadık yada firmalar ihtiyacımıza doğru çözümü sağlayamadılar. Beklediğimi buldum. Teşekkür ederim.

Image Description

Kaynakları verimli kullanmak

Ülkemizdeki hemen hemen her şirket, çeşitli sıkıntılarlar hayata başlıyor. Kaynak sorunu yaşamayan işletme neredeyse yok gibi. Bir çok şirket sahibi için zaten kısıtılı olan kaynakları verilmli kullanıp kullanmadığını belirlemek, çoğu zaman öncelikli bir konu değil. Yaparak ve yaşayarak öğrenmek her alanda olduğu gibi şirket sahibi olmak veya yönetmek alanında da geçerli oluyor. Bir çok karar deneme / yanılma kutupları arasında gidip gelerek sonuca ulaşıyor. Bu dönemlerde danışmanlar yaptıkları çalışma ve hizmetlerle kaynakların verimli ve etkin kullanılmasına destek olurlar. Yapılan harcamaların, tüketilen kaynakların işletmeye yarattığı katma değeri ölçmek için danışmanlardan destek almak gerekebilir.

Kaynakları verimli kullanmak alanında neler söylediler?

  • Her yıl bir başka alanda sorun yaşadık. Rahat olduğumuz dönemler de olmadı değil. Nakit akışını dengelemek sürekli bu alana odaklanmakla mümkün oluyor. Şemsettin bey sayesinde kaynaklarımızı daha etkin yönetmeyi ve uzun dönemli bakabilmeyi öğrendik.
  • Şemsettin beyin yaklaşımları sayesinde, iş süreçlerimizdeki zaman kavramını gözden geçirdik ve kolayca iyileştiridik.
  • Yeni iş geliştirme projelerimizde Şemsettin beyi yönetim ekibine dahil ettik. Onun bilgi birikimi sayesinde hedeflediğimiz sonuçlara en düşük maliyetle ulaştık.
  • Oranizasyon yapımızı ve iş süreçlerimizi Şemsettin beyle yeniden gözden geçirdik. Artık eskisi kadar sorun yaşamıyoruz.
  • Mali müşavirimiz, avukatımız ve Şemsettin bey ile, bizim için çalışan bir beyin takımı oluşturduk. Ortaya çıkan fikirler, hızlı ve doğru kararlar almamızı kolaylaştırdı.
  • İş süreçleri analizi için Şemsettin bey İPEK yaklaşımını önermişti. Çok kolay görünen bu yaklışımı uyguladğımızda, ortaya çıkan sonuçlara ve eksiklerimize inanamadık. Boşlukta kalan ne çok alan/iş varmış.
  • Bütün zamanımı tek bir projeye odaklanarak geçirmek şirket yöneticisi olarak verimli olmamı engelliyordu. Buna özenli bir şekilde dikkatini verebilen Şemsettin bey ile çalışmak benim için en mantıklı karar oldu.
  • Kısa süreli, ara sıra gerçekleşen veya uzmanlık gerektiren işler için, danışmanımızı kullanmak maliyet açısından daha avantajlı.
  • Şemsettin beyin bilgi birikimi sayesinde, çalışan ve bölüm performansını değerlendirmek için oluşturmayı planladığımız KPI başarı karneleri sistemini kolayca ve çok kısa sürede kurduk.
  • 106 farklı sektör 386 firmadaki Şemsettin beyin bilgi birikimi ve deneyimi bizim için paha biçilmez bir kaynak oldu. İşe yarayan çözümleri yeniden keşfetmek zorunda kalmadık.
  • Birlikte çalışmak için tereddüt ediyorduk. Daha önce bu tür bir hizmet almamıştık. Şemsettin beyle çalışmaya başladıktan sonra elde ettimiz sonuçlara baktığımızda, keşke daha önce sizinle çalışma fırsatımız olsaydı dedik.
  • İmalat sürecindeki hatalarımızı düzeltmek için uğraşıyorduk. Şemsettin bey sayesinde sorunun satış süreçlerinden kaynaklandığını görmek bizi gerçekten şaşırttı.
  • Görev tanımlarımızı yazmak için kalite birimi kurmuştuk. Şemsettin beyden öğrendiğimiz İPEK yaklaşımı sayesinde tek bir çalışma ile birden fazla sorunumuz bir anda çözüldü. Bu İPEK yaklaşımı sihirli bir anahtar gibi.
  • Kurumsal bir yapı oluşturmanın bize göre olmadığını düşünüyorduk. Nede olsa 20 kişilik bir şirkette buna ihtiyaç yoktu. Şemsettin beyle çalışmaya başladıktan sonra ne kadar yanıldığımızı anladık. Sorunları daha başlangıcında çözmediğinizde, çalışan sayısı arttıkça sorunların hızla büyüyeceğini fark ettik.
  • Şemsettin beyin sayesinde kurduğumuz sistem ile tüm sorunlar hızlıca görünür hale geldi. Artık neleri çözmemiz gerektiğini kolayca görebiliyoruz.

Danışmanlar Ne Zaman Kullanılmaz?

Danışmanlardan, şirketinizin bir işi / projeyi almak için, bir arabulucu olarak davranmasını beklemek doğru olmaz. Bunun yerine en iyi teklifin hazırlanması için kabiliyetlerinizi geliştirmek veya iş ilişkilerinizin güçlendirmek için neler yapılması gerektiği konusunda yardım istemek daha mantıklı olur. Herşeyi ona bırakmak değil, onunla birlikte amaca ulaşmak için hareket etmek doğru yaklaşımdır.

  • Hoş olmayan ve kabul görmeyen olayları üstlenen birer günah keçisi olarak kullanmak,
  • Tamamen sizin sorumluluğunuzda ve yönetiminizde olan riskleri onların üstlenmesini istemek,
  • Bütün sorunlarınızı çözümleyecek efsanevi kişiler olarak hayal etmek,
  • Şirketinize sihirli bir değnekle dokunacağı ve personelinizi bir gecede başarılı birer yöneticiye dönüştüreceğini umut etmek,
  • İçeriden beslenmesi gereken kurumsal tutum ve değerlerinizi onların yapmasını istemek,
  • Çok derin ve kökleşmiş teknik ve yönetimsel sürtüşmeleri ve anlaşmazlıkları bir gecede çözmelerini beklemek,
  • İşletmenizin hedefleri ve politikalarını belirleme zahmetinden sizin katkınız ve katılımınız olmadan kurtaracaklarına inanmak.

Danışmanılık Hizmetinden en iyi sonuçları nasıl elde edersiniz?

Almayı planladığınız danışmanlık hizmetinden verimli bir sonuç elde etmek için yapılacak iş ile ilgili beklentilerinizi aşağıdaki başlıklarda yazılı hale getirmenizi öneririz. Hazırladığınız bu kontrol listesini kendiniz için kullanabilirsiniz. İsterseniz yaptığınız çalışmanın tümünü veya bir bölümünü teklif alacağınız danışmanınıza gönderek yapılacak işi baştan doğru ve açıkça ifade edebilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınıza uygun olmayan teklifleri incelemek için zaman harcamazsınız.

Aşağıda yer alan türde bir analizi yapmak için gereken zaman veya kaynaklara sahip değilseniz bu ön çalışmanın (Biz buna teknik şartname diyoruz) hazırlanmasını da talep edebilirsiniz. Bu sayede danışmanlık hizmetini satın almak için elinizde bir yol haritanız olur.

Danışmanlık hizmeti almadan önce hazırlık yapılması gereken konular

# Hazırlık Sorusu Nedeni
Danışmanlık hizmet kapsamının belirlenmesi
1 Ne yapılmasını istiyoruz? En başında yapılması istenen işi açıkça ve detaylarıyla belirtmeniz gerekir.
2 Niçin yapılmasını istiyoruz? İşletme veya yönetim olarak bu hizmete neden ihtiyaç duyulmaktadır.
3 Bu işin sonunda ne gibi sonuçlar ve yararlar bekliyoruz? İş tamamlandığında hangi hedeflere ulaşılmış olacak. Neler gerçekleşmiş olmalı. Çalışmaların başarısını ölçmek için hangi KPI değerlerini kullanacağız.
4 İşin yapılması için gereken temel bileşenler nelerdir? Bu işin yapılması için gereken kaynaklar neler. Yer, araç gereç, bilgi
5 Hangi sorular cevaplanmalıdır? Bir proje çalışması için bu hizmet alınıyorsa yanıt beklediğimiz sorular neler?
6 Arka plan ve içerik hakkında bilgi Bu işin yapılması sürecinde nelere dikkat edilmeli
7 Mevcut veriler Mevcut durum hakkında kısa bilgiler
8 Mevcut görevler ve faaliyetler Yapılması istenen iş ile ilgili süreçler neler? Ne tür çalışmalar yapılacak ve uygulama adımları neler olacak
9 İşin yapılmasında zorluklar, riskler İşin yapılmasında yaşanması muhtemel zorluk veya riskler neler
Danışmanlık hizmetindeki yaklaşım ve metotlar
10 Kim? Hangi işten sorumlu olacak? Yapılması istenen iş ile ilgili görevli kişiler kimler? Danışman kimlerle çalışacak? Kimlere rapor verecek?
11 Hangi beceri ve yetkinliklerin gösterilmesini istiyorsunuz? Danışmandan beklediğiniz bilgi ve uzmanlık alanları neler
12 Özel prosedürlere ihtiyaç var mı? Bu iş yapılırken danışmanın aynı sektörden bir başkası ile çalışmasına izin verecekmisiniz. Gizlilik sözleşmesi, rekabet yasağı gibi konular ile ilgili sözleşme imzalanacak mı?
13 Yapılan çalışmalar nasıl izlenecek? Yapılan işin doğru yönde ve belirlenen takvime uygunluğu nasıl kontrol edilecek.
14 İlerlemeyi nasıl ölçeceğiz? Yapılacak işin sonunda yaratılan katma değeri nasıl ölçeceğiz? Harcadığımız danışmanlık ücretine değdiğini nasıl kontrol edeceğiz?
15 Standartlara uygunluk nasıl sağlanacak? Firma içindeki standart ve kalite sistemimiz bu çalışmadan nasıl etkilenecek?
Danışmanlık hizmeti zaman çizelgesi
16 İşin ne zaman bitmesini istiyorsunuz? İş en geç ne zaman bitmiş ve istenen sonuçlara ulaşılmış olmalı? Çalışma takvimi ve içeriği kimin sorumluluğunda? Süre ve kaynak revizyonlarını kim? Nasıl yapacak?
17 Başlama ve bitiş tarihleri İşin başlangıç ve bitiş tarihleri neler? Adam / Saat nasıl izlenecek?
18 Hedefler ve kilometre taşları neler? Ulaşmak istediğimiz sonuça göre belirlenen ara amaçlar ve tarihler neler
İş sonuçları
19 Danışmanınız ne üretmeli? İşin sonunda danışmanınızdan beklediğiniz çıktılar neler. Araştırma Raporu, Uygulama, Analiz gibi
Danışmanlık hizmet girdileri
20 Danışmanınıza ne sağlayacaksınız? Bu çalışma süresince danışmanınıza ne tür girdiler sağlayacaksınız. Firma verileri, görevli personel, çalışma ortamı, hizmetlere erişim, ulaşım, konaklama, harcama bütçesi...

Danışmanlık Hizmet Teklifi Değerlendirme Kriterleri

Aldığınız danışmanlık hizmet tekliflerini aşağıda konulara göre değerlendirebilirsiniz. Bu liste sizin değerlendirme sürecinizi kolaylaştırmak için hazırlanmıştır.

Hizmet Teklifi Değerlendirme Alanları

# Değerlendirme Alanı Ağırlık Puanı
Uygunluk 15
1 Hizmet kapsamında belirlediğiniz ihtiyaçlara uygun bir teklif mi? 5
2 Danışmanlarınız ihtiyacınız olan bilgileri size sağladı mı? 5
3 Kendileri istediğiniz her şeyi yapabildiklerine dair bir güvence verdi mi? 5
İş Planı 20
1 Verilen teklif ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu? 4
2 Yapılacak iş, değerlendirmenize ve ihtiyaç duyulan kaynaklara uygun mu? 3
3 Yapılacak iş detaylı bir şekilde düşünülmüş mü? 5
4 Ara hedefler, amaçlar için tarihler belirlenmiş mi? 5
5 Danışmanlar, yapılacak işi tanımlamanızla ilgili herhangi bir değişiklik önerdi mi? 2
6 İşin herhangi bir bölümü için bir alt sözleşme (Hizmet alımı) teklif etti mi? 1
Yetkinlikler ve iş tecrübesi 30
1 İşi düzgün şekilde yapmak için gerekli teknik kapasiteleri var mı? 15
2 İşi yapacak kişiler isimlendirildi mi? 5
3 İşi yapacak kişiler uygun niteliklere sahip mi? 5
4 Referans listesi verdiler mi? 5
Performans ve yönetim 10
1 İş yönetiminde özenli bir yaklaşımı gösteriyor mu? 2
2 Kaliteye, etkili performansa ve iş sonucuna gereken dikkati gösteriyor mu? 3
3 Olası problemleri önceden düşündü mü? Onlarla başa çıkabilmenin yollarını önerdi mi? 5
Kalite ve teklif önerisi 20
1 Teklif iyi düzenlenmiş bir belge mi? 2
2 Yapılacak iş ile ilgili gereken detayda bilgiler mevcut mu? 4
3 Onu diğer önerilerden farkı kılan artı bir değer sunabiliyor mu? 8
4 İhtiyacınız olan bilgiye ulaşmak için danışmanlarınız kolaylık sağladı mı? 3
5 Uygulama planı ve adımları gerçekçi mi? 3
Fiyat * 5
1 Hizmet bir kaç konudan oluşuyorsa her başlık ve genel toplam fiyatları açıkça ifade edildi mi? 2
2 Önerilen bedel işletme bütçenize uygun mu? 1
3 Alacağınız hizmet ödeyeceğiniz paraya uygun mu? 1
4 Teklif alışılmışın dışında düşükse, nedenini öğrenmenize gerek var mı? 1


* Fiyat: Bir danışmanlık hizmetinde en düşük öneme sahip olan unsur fiyat bölümüdür. Aldığınız teklif ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa verilen fiyatın önemi yoktur. Eğer ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa fiyatı düşürmeye çalışmaktansa bu hizmetin bedelini nasıl ödeyebilirim diye düşünmenizi öneririz. Teklifi işletmenize yaratacağı katma değere göre değerlendirmenizi gerekir. Alınan her hizmet size ödediğinizden daha fazla katma değer yaratmalıdır. İşletmeniz için satın aldığınız makina ve ekipmanlar içinde bu yaklaşımı kullanıyorsunuz değil mi?